Tríptic de la campanya 2015 d’objecció a la despesa militar a València

Compartir

No paguem la guerra: fem OBJECCIÓ a la despesa militar

Ni un cèntim per a l’exèrcit

QUÈ ÉS L’OBJECCIÓ AL PRESSUPOST MILITAR?

És una campanya que els grups pacifistes i antimilitaristes proposen des de 1982 i que porten a terme centenars de persones tots els anys.

És un gest de desobediència civil. No està reconeguda legalment, no hi ha cap casella a l’imprés de la renda. Nosaltres la creem i expliquem les raons. No amaguem la nostra acció.

És un gest cívic i compromés, per la pau, per un món sense guerres, sense exèrcits.

A la declaració de l’IRPF, el-la contribuent expressa el seu rebuig al sosteniment de l’exèrcit i altres cossos armats negant-se a pagar del seus impostos una fracció de diners comparable a la que va a aquestes finalitats segons els pressupostos de l’Estat, i desvia aquests diners cap a una organització que desenvolupa projectes social i ecològicament beneficiosos. D’aquesta manera reclama activament l’anulació del pressupost militar, i promou la participació social directa en la definició de les prioritats als pressupostos públics.

Hisenda, en uns pocs casos, sol reclamar (o es nega a tornar) els diners que hem desviat.

 

DINERS PÚBLICS: MATAR ÉS MÉS IMPORTANT QUE CUIDAR

  • Els Pressupostos de l’Estat per a 2015 destinen 23.374 milions d’euros per a finalitats estrictament militars (64 milions diaris o 503 € per càpita). El pressupost del Ministeri de Defensa només representa el 25% d’aquesta xifra, i la resta, tres quartes parts, es troba amagada a 12 dels 13 ministeris restants. Això suposa el 2,2% del PIB i el 5,3 dels PGE i generarà un deute de 8.722 milions d’euros.
  • Si hi incloem els cossos policials i les tasques de control social, la xifra arriba als 28.066 milions.
  • La despesa realment executada és sempre superior a la pressupostada (un 18% de mitjana). Tenint en compte les dades d’anys anteriors, la despesa militar podria arribar als 25.000 milions deuros.
  • Algunes xifres comparables per ajudar a ferse’n una idea: les retallades en despesa pública (sanitat, educació, pensions, atur, etc.) previstes per a 2013 van ser de 39.000 milons. El tractament dels malalts d’hepatitis C costarà 727 milions. La despesa anual en les prestacions de l’atur suposa uns 26.000 milions. La sanitat pública ha patit retallades de gairebé 10.000 milions, i l’educacío de 7.000 milions. El rescat bancari va endur-se vora 100.000 milions de les arques de l’Estat.
  • Els principals programes d’investigació són armamentístics, intervencionistes i ofensius. Els Programes Especials d’Armament, l’avió de combat Eurofighter, les fragates F-100, el submarí S-80, l’helicòpter d’atac Tigre, el tanc Leopard, l’avió de transport militar A400M, i els míssils Taurus i Iris-T, entre d’altres, acumulen un deute supera ja els 40.000 milons d’euros.
  • Segons dades d’Amnistia Internacional, Espanya és el setè major exportador d’armament de tot el món.

 

COM DECLARAR L’OBJECCIÓ: NOMÉS HAS DE FER 4 PASSOS

1. Utilitza el programa PADRE que proporciona Hisenda. Fes la declaració de renda normalment fins arribar a l’apartat Quota resultant de l’auto-liquidació (diners que hauries de pagar si no hagueres cotitzat cada mes).

2. Calcula un percentatge, el 5,3%, de la quantitat que tens a la Quota resultant de l’auto-liquidació (aquest percentatge és la fracció dels pressupostos de l’Estat que correspon a la despesa militar total). Apunta’t el resultat a banda.

3. Continua fent la declaració. Quan arribes a l’apartat Retencions i altres pagaments a compte escriu a la casella d’un dels subapartats que no utilitzes la quantitat de diners que desviaràs de la teua declaració. Com el més important és expressar la nostra negativa a finançar el sistema militarista i no tant la quantitat concreta desviada, tria qualsevol quantitat que vulgues entre 1€ i la xifra que has apuntat al pas 2.

4. Acaba normalment i imprimeix la teua declaració. Als papers busca l’apartat Retencions i altres pagaments a compte que has utilitzat al pas 3, esborra o ratlla l’epigraf de l’apartat i escriu A MÀ Per Objecció a la Despesa Militar.

 

MOLT IMPORTANT

Comunica’ns que has fet objecció a la despesa militar i així podrem saber quanta gent som! Amb un simple e-mail és suficient.

En acabar la declaració, ingressa la quantitat de la teua objecció a la despesa militar en el projecte alternatiu que hages triat. Demana que al concepte del rebut que et donen al banc o caixa aparega objecció a la despesa militar.

 

Recorda:

– Si la declaració ix A TORNAR, els passos són els mateixos. El resultat serà que Hisenda haurà de tornar-te’n més.

– Si la declaració és de QUOTA ZERO (Quota resultant de l’auto-liquidació nul·la), tot i que no pots desviar diners (perquè no pagues l’IRPF), pots fer la declaració i incloure un escrit declarant el teu rebuig a la despesa militar.

– Si en comptes del programa PADRE, utilitzes, una gestoria o la cita prèvia per fer els càlculs de la teua declaració, NO L’ENTREGUES ENCARA. Trasllada les dades al PADRE i segueix els passos anteriors.

 

CONTACTA’NS SI VOLS AJUDA.

 

L’objecció a la despesa militar és una acció de protesta i no està reconeguda legalment.

Només en un percentatge molt menut dels casos, Hisenda acaba reclamant-nos els diners que hem desviat.

Si reps notícies d’Hisenda podem assessorar-te. Alguns objectors valencians han recorregut contra Hisenda als tribunals i fet campanya pública per defensar la seua acció comptant amb el nostre suport.

No oblides adjuntar a la teua declaració el justificant de l’ingrés. Queda’t una còpia.

És convenient que adjuntes també un escrit adreçat al Ministre d’Hisenda enumerant els motius de la teua desobediència. En aquesta carta li comuniques el projecte social que has escollit com a alternativa a la despesa militar i el total dels diners desviats. A la dreta tens un exemple.

 

DESTINS ALTERNATIUS

Pots fer arribar els diners desviats de la teua declaració a qualsevol organització de la teua confiança. Nosaltres et proposem les següents associacions i projectes. Creiem que mereixen el teu suport perquè:

– Són experiències d’auto-organització de base i independent.

– Defensen la societat i les persones davant violències reals i quotidianes.

– Promouen l’objecció a la despesa militar entre els seus participants.

 

A-MOC València (Campanya d’Objecció Fiscal)

mocvalencia.org

3159-0009-96-1662980521 (Caixa Popular)

 

PAH Horta Sud

Plataforma d’Afectades per les Hipoteques

pahhortasud.blogspot.com

3159-0001-21-2292457419 (Caixa Popular)

 

Campanya pel tancament dels CIES

cies.no.wordpress.com

3159-0036-79-2252985524 (Caixa Popular)

 

Ràdio Malva (104.9 fm)

www.radiomalva.org

1491-0001-28-2131870129 (Triodos Bank)

 

Ràdio Klara (104.4 fm)

www.radioklara.org

1491-0001-21-1009475821 (Triodos Bank)

 

Teuladí

Prevenció, acompanyament i reinserció de la població reclusa i el seu entorn familiar

teuladi.blogspot.com.es

2100-1477-57-0200066299 (Caixa Bank)

 

OFP València

Organització Femenina Popular València – Dones per Colòmbia

organizacionfemeninapopular.blogspot.com.es

3159-0037-17-2303435123 (Caixa Popular)

 

Programa de noviolència de la Internacional de Resistents a la Guerra (IRG)

Fundada el 1921, la IRG és una xarxa d’organitzacions, grups i persones que subscriuen la declaració: “La guerra és un crim contra la humanitat. Per això, em compromet a no donar suport a cap tipus de guerra, i a lluitar per l’eliminació de totes les seues causes.” Hui dia hi ha més de 70 grups afiliats a 33 països. La IRG adopta i promou la noviolència, des de la resistència activa al militarisme i la no cooperació amb sistemes d’opressió, fins a l’ús del diàleg i la construcció d’alternatives. El nostre Programa de Noviolència connecta moviments que util·litzen mètodes noviolents per a la transformació social (p.e. organitzant tallers i intercanvis sobre entrenaments de noviolència).

wri-irg.org/es

ES98 1491 0001 29 20174 21021 (Triodos Bank)


MODEL DE CARTA PER AL MINISTRE D’HISENDA

Nom i Cognoms:

Adreça:

Població:

 

Sr. Ministre d’Hisenda

Un any més arriba el moment de contribuir amb l’IRPF al sosteniment dels serveis públic, i un any més no podem sinó escandalitzar-nos per la immensa quantia dedicada a la Despesa Militar que, com vosté sabrà, no comprén únicament el pressupost del Ministeri de Defensa, sinó que s’amaga en partides assignades a altres ministeris, resultant en total gairebé el triple de l’oficialment reconegut.

Per a l’any 2015 en curs, l’Estat espanyol hapressupostat 23.374 milions d’euros a la preparació de la guerra, quantitat comparable amb els pressupostos dels ministeris d’Educació, Cultura, Treball i Afers Socials, i Medi Ambient. Aquests números ens diuen clarament quines són les prioritats per a qui detenta el poder polític: preparar-se per a matar sembla més important que cuidar i educar.

Per tot això, em sume a la campanya d’Objecció a la Despesa Militar, una campanya de desobediència civil noviolenta d’àmbit estatal amb més de dos dècades d’antigüitat que en cada exercici reuneix més i més ciutadans i ciutadanes desobedients, amb el fi d’aconseguir la desmilitarització de la política econòmica i reclamar per als impostos un destí coherent amb valors de solidaritat, pau i justícia, principis bàsics d’articulació social. Per tant, decidim conscient, pública i col·lectivament NO FINANÇAR LA DESPESA MILITAR, no col·laborar amb els exèrcits i dreclamara seua desaparició.

No se m’escapa que algunes d’aquestes peticions queden fora de les seues competències. Però altres no. Així doncs, li adjunte el resguard de l’ingrés de la meua quota per Objecció a la Despesa Militar, ________ euros detrets al militarisme i desviats cap a _______________________ (sense afany de defraudar, per tant, com es dedueix de la publicitat donada a la campanya i d’aquesta carta que li remetisc). Amb aquesta quantitat es finançarà un projecte col·lectiu que contribuirà a construir un món més just, solidari i en pau.

Finalment, m’acomiade de vosté convidant-li a realitzar Objecció a la Despesa Militar, perquè desobeir les normes injustes és políticament necessari, democràticament saludable, èticament exigible i, a més, com vosté pot comprovar, està a l’abast de qualsevol de nosaltres.

Atentament,

Signatura


CONTACTE

antimilitaristes-moc valència

info@mocvalencia.org – mocvalencia.org – @mocvalencia

 

Més info:

www.nodo50.org/objecionfiscal

www.insumissia.orgwww.grupotortuga.com

www.objecciofiscal.org