Cal desenmascarar els horrors de la guerra per a desfer-se del militarisme

bio_wendy
Compartir

La veterana de la guerra de l’Iraq i portant-veu d’Iraq Veterans Against the War, Wendy Barranco ofereix una conferència en La Nau, el pròxim dilluns 27 d’octubre de 2014 a les 19h.

L’Aula Magna del Centre Cultural La Nau acull la conferència de la veterana de la guerra de l’Iraq Wendy Barranco, “Iraq: experiència de la guerra i el sexisme des de dins” el proper dilluns 27 d’octubre.  L’acte s’inscriu en la programació del Fòrum de Debats de la Universitat i està organitzat conjuntament per Alternativa Antimilitarista-MOC i la Unitat d’Igualtat de la Universitat de València.

Wendy Barranco va testificar davant el Congrés sobre l’assetjament sexual que va patir en la fase d’instrucció i al seu destí militar. Barranco relata que va patir assetjament de manera diària. Amb la por al cos i la sensació que ningú la creuria, va sobreviure “perquè tractava de sobreviure” i sabia que si deia alguna cosa, “tindria conseqüències”. Relata i explica, sempre amb un to dur i dolorós les agressions i els abusos, específicament per ser dona, rebuts en entrenaments militars així com favors sexuals exigits en el seu lloc de treball.

Wendy Barranco, d’origen mexicà, immigra de manera il·legal als Estats Unitats. S’incorpora amb 17 anys a l’Exèrcit com una via de possible d’“integració” i formació al seu cas per a ser soldada i infermera i es vorà als 20 anys embarcada en una guerra d’ocupació a milers de quilòmetres de la seua ciutat. Amb Wendy Barranco es pot escoltar un dur relat, el de la seua experiència a l’exèrcit i com esdevé una resistent anti-guerra i activista entre altres organitzacions d’ “Iraq Veterans Against War” (IVAW).

La tasca de Veterans de l’Iraq Contra la Guerra (IVAW), se centra en la retirada del suport militar a les guerres de l’Iraq i Afganistan. IVAW va ser fundada en 2004 per un grup de veterans de l’Iraq que arran de les seues experiències a l’Iraq volien col·laborar amb altres per posar fi a l’ocupació. Des de la seua fundació, IVAW ha reivindicat la retirada immediata de totes les forces d’ocupació de l’Iraq, plena cobertura social per als veterans que tornen de la guerra, i compensacions per al poble iraquià. Des de 2009, IVAW exigeix també la retirada d’Afganistan i compensacions per al poble afganès.

Wendy Barranco també parlarà a la seua intervenció sobre una altra de les tasques d’IVAW: el contra-reclutament. IVAW de denuncia que els reclutadors militars, en el millor dels casos, donen als potencials reclutes una visió molt parcial de les tasques militars. En el pitjor dels casos, menteixen i falsegen la realitat per a aconseguir que s’allisten més joves. Per exemple, sovint els diuen que no seran mobilitzats, o que, si així fora, no se’ls destinarà a la «primera línia de combat»

Wendy Barranco

Wendy Barranco va nàixer en un petit poble rural en el centre sud de  Mèxic en 1985. A l’edat de quatre anys, va emigrar «il·legalment» als Estats Units després de la mort de la seua mare. Es va criar  en la ciutat de Los Angeles, Califòrnia, i en el seu últim any d’escola secundària, a l’edat de 17 anys, es va unir a l’Exèrcit dels Estats Units.

S’allista en 2003 com a soldat i es forma com a infermera de combat. Després de completar la formació, va ser assignada a treballar en la clínica de medicina interna en el Centre Mèdic Militar Madigan en l’estat de Washington. Al setembre de 2005, va rebre l’ordre de desplegar-se en l’anomenada «Operació Llibertat Iraquiana». Va estar a la Base d’Operacions Speicher en Tikrit, l’Iraq fins 2006.

En tornar als Estats Unitats s’adhereix a IVAW – Veterans de l’Iraq Contra la Guerra. Des d’aleshores treballa per difondre el vertader cost de la guerra  així com exigir la fi immediata de les dues ocupacions de l’Iraq i Afganistan.

Avui en dia és estudianta de medicina i activista  en temes de justícia social, drets de dones, trauma sexual militar, drets dels immigrants, antimilitarisme i pacifisme.

La conferència s’emmarca dins la programació del Fòrum de Debats de la Universitat de València i s’organitza conjuntament amb Alternativa Antimilitarista-MOC de València i la Unitat d’Igualtat de la UV.

Conferència “Iraq: experiència de la guerra i el sexisme des de dins”

Wendy Barranco, veterana de la guerra de l’Iraq i portant-veu d’IVAWCentre Cultural La Nau, Aula Magna.

Carrer de la Universitat, 2. 46003 València

Dilluns 27 d’octubre, 19h.