Mordassa per al grup d’antimilitaristes que va bloquejar els tancs de l’OTAN a Sagunt

Bloqueo al transporte de tanques para las maniobras Trident Juncture 2015 de la OTAN, puerto de Sagunto, octubre 2015
Compartir

Mordassa de 2404 euros per al grup d’antimilitaristes que va bloquejar els tancs a Sagunt per les macro maniobres de l’OTAN “Trident Juncture 2015”

Després de l’absolució penal, s’activen les denúncies de la Guàrdia Civil via administrativa a través la Llei de Seguretat Ciutadana per falta greu de “intrusió en instal·lació bàsica”.

Antimilitaristes-MOC anuncia que s’estan recorrent les multes de 601 euros a cadascuna de les quatre persones que van bloquejar amb tubs metàl·lics dos tancs Leopard de l’exèrcit danés.

València, 11 de desembre de 2018.- El 29 de novembre de 2016, el Jutjat nº1 de Sagunt va absoldre a quatre activistes d’antimilitaristes-moc del delicte lleu de «danys», després de desestimar les acusacions de la Guàrdia Civil de «desordres públics» i de «desobediència», delictes agreujats i ampliats després de l’última reforma del Codi Penal, i que podrien haver suposat per al grup multes de fins a 12.000 eurus i condemnes de fins a un any de presó.

El 16 d’octubre de 2015 un grup de 8 persones va accedir a la zona del port de Sagunt usada per a la càrrega i descàrrega de material militar i quatre persones es van encadenar amb tubs metàl·lics a les cadenes de dos tancs Leopard danesos que es destinats al camp de maniobres de Chinchilla (Albacete) per a participar en les macro maniobres internacionals “Trident Juncture 2015” que va desenvolupar l’OTAN al llarg dels mesos d’octubre i novembre principalment en escenaris del territori espanyol, amb participació de desenes de milers d’efectius de més 30 països.  

Aquesta sentència, no va impedir que Delegació de Govern activara recentment les denúncies per faltes greus per “intrusió en instal·lacions on es presten serveis bàsics per a la comunitat, causant interferència greu en el seu funcionament”, contemplades en la “llei mordassa” (també coneguda com a Llei de Seguretat Ciutadana), que havien quedat en suspens des de 2015 tot esperant la resolució de les acusacions penals.

En els últims dies, els qui es van encadenar als tancs, han estat rebent les notificacions on se’ls imposen multes de 601€. El grup d’activistes va anunciar ja en el seu moment que recorrerà contra aquestes sancions, entre altres raons, perquè “l’apropiació militar d’infraestructures bàsiques com els ports per a dur a terme assajos de guerra i intervenció militar per a reforçar el domini militar dels països de l’OTAN, no pot considerar-se en cap cas un ‘servei bàsic a la comunitat’, sinó més aviat tot el contrari”.

La resposta repressiva contra aquesta acció noviolenta ha sigut una de les primeres aplicacions en tota la seua amplitud de les “lleis mordassa” (Reforma del Codi Penal i Llei de Protecció Ciutadana) contra una acció conscient de desobediència civil des que van entrar en vigor a mitjans de 2015, malgrat l’oposició d’amplis i diversos sectors de la societat, que van donar suport econòmicament per a fer front a la “burorrepresión” o repressió econòmica.

Antimilitaristes-moc espera “que aquestes accions motiven a altres persones a emprar també la desobediència civil noviolenta per a entorpir el funcionament de la maquinària de la guerra, bloquejant o negant-se a col·laborar per exemple amb el transport des de ports espanyols d’armament que serà probablement emprat per les forces armades saudites en la guerra de Iemen, i que servisquen d’inspiració a moviments d’altres llocs del món que, com a Síria, han resistit amb la noviolencia a la brutalitat de les armes del seu propi exèrcit”.

L’acció

El 16 d’octubre de 2015, un grup de 6 activistes d’antimilitaristes-moc  vestint granotes blanques i jupetins reflectors de color rosa, i desplegant un parell de pancartes amb els lemes “WAR STOPS HERE” i “DISCULPEN LES MOLÈSTIES: OBSTACULITZANT LA PREPARACIÓ DE LA GUERRA”, acompanyats de dos reporters gràfics, va aprofitar una obertura en la tàpia del recinte que havien detectado prèviament per a introduir-se en el port de Sagunt, porta d’entrada principal del material militar de les maniobres de l’OTAN Trident Junture 2015. Quatre activistes es van encadenar a dos dels tancs que es trobaven allí estacionats. El bloqueig es va perllongar durant unes hores, fins que personal dels GRS de la Guàrdia Civil va alliberar als activistes tallant els tubs amb una serra radial portàtil, sent detingudes les 6 persones i alliberades diverses hores després, quatre d’elles amb càrrecs de “desobediència” i “desordres públics”.

Segons van assenyalar ja el dia del bloqueig del transport d’armament, “hems volgut detenir el flux de material i personal d’aquests jocs de guerra també per a visibilizar el contrast d’una banda entre la terrible situació de les persones refugiades de les guerres, que cerquen protecció i es troben amb tanques, fulles i mort en la mar, i d’altra banda l’absoluta llibertat de moviments amb que es desplacen aquests dies els executors de les guerres i el seu armament, especialment durant aquests exercicis militars”.

Per al col·lectiu antimilitarista, “accions com aquesta contribueixen a construir una cultura de pau basada en la cooperació, la justícia i la noviolencia, i no en la dissuasió i la força. “Cal canviar el paradigma de la defensa i passar de la seguretat entesa militarment, que ens condueix una vegada i una altra a la guerra i la violència, a la ‘seguretat humana’ segons la defineix l’ONU, que posa en el centre la defensa dels drets de les persones i la naturalesa”.

Més informació de l’acció:

– Fotos: https://www.flickr.com/photos/mocvalencia/albums/72157659391741466

– Vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=zghbboqh9ve