Petició d’ajuda: fins a 12.000 euros de multa i presó pel bloqueig als tancs de les maniobres de l’OTAN

Compartir

TENALLA REPRESSIVA CONTRA LA DESOBEDIÈNCIA CIVIL ANTIMILITARISTA: PETICIÓ D’AJUDA

FINS A 12.000 EUROS DE MULTA I LA POSSIBILITAT DE DIVERSOS ANYS DE PRESÓ PEL BLOQUEIG AL PORT DE SAGUNT CONTRA LES MANIOBRES DE L’OTAN

El grup d’antimilitaristes que paralitzà el transport de blindats cap a les maniobres de l’OTAN “Trident Juncture” el passat octubre s’enfronta a acusacions de “desobediència greu”, “desordres públics” i multes per “intrusió

El passat 16 d’octubre, sis activistes d’antimilitaristes-moc es van introduir a l’esplanada del port de Sagunt, que estava sent usada eixes setmanes per a preparar els transports de vehicles militars cap als escenaris principals de les maniobres de l’OTAN «Trident Juncture», els majors entrenaments de guerra de l’Aliança en els últims deu anys. Tot i portar posades granotes blanques i armilles reflectants de color rosa, portar un parell de pancartes amb els lemes «WAR STOPS HERE» i «DISCULPEU LES MOLÈSTIES: OBSTACULITZANT LA PREPARACIÓ DE LA GUERRA», i entrar en companyia de dos periodistes, la presència del grup va passar inadvertida per a la vigilància durant els pocs minuts que va necessitar per a buscar els vehicles militars més cridaners d’entre les desenes que es trobaven allí estacionats: els carros de combat Leopard 2E pertanyents a l’exèrcit danés, que estaven a punt per a ser transportats al camp de maniobres de Chinchilla (Albacete).

Uns moments després, quatre activistes ja havien fixat els seus tubs de bloqueig dins de les cadenes de dos dels carros de combat, que només van poder ser alliberats després de la intervenció de quatre hores de dues unitats dels Grups Rurals de Seguretat de la Guàrdia Civil emprant una serra radial amb la qual varen inutilitzar els tres tubs metàl·lics. En eixos moments, ja feia molt que els tres periodistes que van cobrir finalment l’acció havien estat obligats a abandonar el lloc sense poder completar el seu treball, coaccionats per les amenaces de mesures legals en contra seu. El grup de 6 activistes va ser detingut i conduït a dependències de la Guàrdia Civil a la localitat de Puçol, on van romandre durant gairebé quatre hores més abans de ser posats en llibertat amb càrrecs.

Tenalla repressiva contra la desobediència civil

Tot i l’absència de danys, tensions, o situacions de perill a l’acció, quatre activistes van rebre acusacions de «Desordres públics» i «Desobediència», dos dels tipus penals que la recent reforma del Codi Penal ha reelaborat per tallar les accions de protesta d’aquesta classe, per les quals podrien rebre condemnes de fins a quatre anys de presó i multes de diversos milers d’euros. La tenalla repressiva contra el grup d’antimilitaristes es va completar unes setmanes més tard amb un procediment administratiu obert per la Delegació de Govern que els imposa quatre infraccions greus d’acord amb la Llei de Protecció Ciutadana per «intrusió en instal·lacions on es presten serveis bàsics per a la comunitat quan es causa interferència greu en el seu funcionament». Per aquesta infracció, la Delegació de Govern ha imposat als i les activistes quatre multes de 601 euros, sancions que han quedat en suspens en espera del resultat del procés penal.

Però, per si tot això fos poc, l’informe de la Guàrdia Civil en què es basa aquest paquet repressiu, anava encara més enllà, obrint la porta a possibles acusacions de danys, per “difusión pública de de mensajes que inciten a la comisión de delitos de alteración del orden público”, o la imputació també dels tres periodistes que van cobrir l’acció. Així, s’afirma que el grup d’antimilitaristes havia entrat al recinte «tras romper varios bloques de hormigón de la valla de hormigón […] utilizando una maza o herramienta similar”, sense aportar-ne cap prova, o que “los activistas estaban plenamente organizados, teniendo cada uno de ellos una función: […] tres de ellos grabaron y fotografiaron el incidente […] publicándolo horas más tarde en la página de internet del movimiento MOC Valencia”.

De moment, cap d’aquestes afirmacions s’han traduït en majors actuacions repressives, i les quatre persones acusades es troben actualment a l’espera de rebre una citació per prestar declaració al Jutjat d’Instrucció número 1 de Sagunt.

Petició de ajuda

La resposta repressiva contra aquesta acció no violenta podria tractar-se de la primera aplicació en tota la seua amplitud de les «lleis mordassa» (Reforma del Codi Penal i Llei de Protecció Ciutadana) contra una acció conscient de desobediència civil des que van entrar en vigor a mitjans del 2015, malgrat l’oposició d’amplis i diversos sectors de la societat. I és a aquests sectors socials als quals es vol dirigir precisament antimilitaristes-moc per a demanar ajuda per a fer front a l’actuació repressiva, especialment a la «burorrepresió» o repressió econòmica, i poder seguir actuant mitjançant la no-violència i la desobediència civil. No debades un dels dos objectius principals de l’acció antimilitarista era trencar amb el silenci i el pessimisme que han refredat la protesta social durant l’any passat mentre s’anaven materialitzant les noves lleis que criminalitzen l’activisme dels moviments socials, i reivindicar la desobediència civil, no només com a instrument per desbordar les lleis mordassa, sinó també com a eina legítima de participació política radicalment democràtica.

El grup antimilitarista també fa una crida a la solidaritat a la majoria social que rebutja la guerra i els seus preparatius, majoria a la qual creuen que representa i dóna veu aquesta acció que van dur a terme els i les activistes.

Segons assenyalaren ja el dia del bloqueig del transport d’armament, «hem volgut aturar el flux de material i personal d’aquests jocs de guerra també per visibilitzar el contrast d’una banda entre la terrible situació de les persones refugiades de les guerres, que busquen protecció i es troben amb tanques, ganivetes i mort a la mar, i d’altra banda l’absoluta llibertat de moviments amb què es desplacen aquests dies els executors de les guerres i el seu armament, especialment durant aquests exercicis militars «.

Per al col·lectiu antimilitarista, «accions com aquesta contribueixen a construir una cultura de pau basada en la cooperació, la justícia i la no-violència, i no en la dissuasió i la força». «Cal canviar el paradigma de la defensa i passar de la seguretat entesa militarment, que ens condueix una vegada i una altra a la guerra i la violència, a la ‘seguretat humana’ segons la defineix l’ONU, que posa al centre la defensa dels drets de les persones i la natura «.

Compte d’Antimilitaristes-MOC

Titular: ADOC-PV
3159-0009-96-1662980521 (Caixa Popular)
IBAN: ES8031590009961662980521

Paypal


Més informació de l’acció:

– Fotos: https://www.flickr.com/photos/mocvalencia/albums/72157659391741466

– Vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=zgHBbOQH9vE