Cau la mordassa contra els antimilitaristes que bloquejaren els tancs de l’OTAN a Sagunt el 2015

Compartir

Cau del tot la mordassa repressiva contra el grup d’antimilitaristes que va bloquejar al port de Sagunt dos tancs de les macro maniobres de l’OTAN “Trident Juncture 2015” fa gairebé set anys

Després de l’absolució de la via penal al 2016, dos Jutjats Contenciosos Administratius han anul·lat recentment les multes que va imposar Delegació de Govern als activistes d’Antimilitaristes-MOC a través la Llei de Seguretat Ciutadana per falta greu de “intrusió i interferència en instal·lació que presta serveis bàsics”.

Antimilitaristes-MOC celebra aquesta victòria contra la llei mordassa que demostra la vigència de la desobediència civil com a eina legítima d’incidència social, i recorda que fa set anys van haver de fer front a una denúncia per part de la Guàrdia Civil per delictes de “Desobediència” i de “Desordres públics”, a més d’un delicte de “Danys”, que en cas d’haver prosperat, podria haver significat per a les quatre persones que bloquejaren els tancs penes de presó i multes de fins a 12.000 euros en conjunt.

València, 16 de setembre de 2022.- Els Jutjats Contenciosos Administratius 4 i 9 de València han estimat recentment les demandes de tres de les persones activistes contra les resolucions sancionadores dictades per la Delegació de Govern que imposaven multes de 601€ per falta greu per introduir-se en el port de Sagunt i interferir greument el seu funcionament. Aquestes sentències anul·len per tant dites multes, obliga Delegació de Govern a tornar les diners embargats o cobrats, i li imposa a més a més el pagament de les costes dels judicis. Les tres sentències no han estat recorregudes per l’Advocacia de l’Estat en el termini disponible i són per tant ja fermes.

Les tres sentències estimatòries argumenten que els procediments sancionadors van caducar el 2017 perquè Delegació de Govern va tardar més d’un any a reobrir-los després d’haver-los suspès en espera de la resolució del procediment penal pels delictes de “Desobediència”, “Desordres públics” i “Danys” contra ells.

Acaba així el periple judicial de recursos, al·legacions, declaracions i judicis durant gairebé set anys que va començar pocs dies després de l’acció antimilitarista que va acabar amb el grup d’activistes detinguts durant dos hores a la caserna de la Guàrdia Civil de Puçol. Les desproporcionades acusacions inicials han quedat reduïdes amb el temps i amb la gran tasca de l’equip jurídic d’Antimilitaristes-MOC al pagament d’una única multa de 601€ a una de les activistes per una confusió en la notificació durant el procediment sancionador.

El 29 de novembre de 2016, el Jutjat nº1 de Sagunt va absoldre a quatre activistes d’Antimilitaristes-MOC del delicte lleu de «danys», després de desestimar les acusacions de la Guàrdia Civil de «desordres públics» i de «desobediència», delictes agreujats i ampliats després de l’última reforma del Codi Penal, i que podrien haver suposat per al grup multes de fins a 12.000 euros i condemnes de fins a un any de presó.

La resposta repressiva contra aquesta acció noviolenta va ser una de les primeres aplicacions en tota la seua amplitud de les “lleis mordassa” (Reforma del Codi Penal i Llei de Protecció Ciutadana) contra una acció conscient de desobediència civil des que van entrar en vigor a mitjans de 2015, malgrat l’oposició d’amplis i diversos sectors de la societat, que van donar suport econòmicament per a fer front a la “buro-represió” o repressió econòmica.

Antimilitaristes-MOC celebra aquesta victòria contra les lleis mordassa i espera “que aquestes accions motiven a altres persones a emprar també la desobediència civil noviolenta per a entorpir el funcionament de la maquinària de la guerra, per exemple bloquejant o negant-se a col·laborar amb el transport des de ports espanyols d’armament”.

 

L‘acció

El 16 d’octubre de 2015, un grup de 6 activistes d’antimilitaristes-moc  vestint granotes blanques i jupetins reflectors de color rosa, i desplegant un parell de pancartes amb els lemes “WAR STOPS HERE” i “DISCULPEN LES MOLÈSTIES: OBSTACULITZANT LA PREPARACIÓ DE LA GUERRA”, acompanyats de dos reporters gràfics, va aprofitar una obertura en la tàpia del recinte que havien detectat prèviament per a introduir-se en el port de Sagunt, porta d’entrada principal del material militar de les maniobres de l’OTAN Trident Junture 2015. Quatre activistes es van encadenar a dos dels tancs que es trobaven allí estacionats. El bloqueig es va perllongar durant unes hores, fins que personal dels GRS de la Guàrdia Civil va alliberar als activistes tallant els tubs amb una serra radial portàtil, sent detingudes les 6 persones i alliberades diverses hores després, quatre d’elles amb càrrecs de “desobediència”, “desordres públics” i “danys”.

Segons van assenyalar ja el dia del bloqueig del transport d’armament, “hem volgut detenir el flux de material i personal d’aquests jocs de guerra per a visibilitzar el contrast d’una banda entre la terrible situació de les persones que fugen de les guerres, que cerquen protecció i troben tanques, pallisses i la mort en la mar, i d’altra banda la llibertat de moviments amb què es desplacen els instruments de la guerra”.

Per al col·lectiu antimilitarista, “accions com aquesta contribueixen a construir una cultura de pau basada en la cooperació, la justícia i la noviolencia, i no en la dissuasió i la força”. “Cal canviar el paradigma de la defensa i passar de la seguretat entesa militarment, que ens condueix una vegada i una altra a la guerra i la violència, a la ‘seguretat humana’ segons la defineix l’ONU, que posa en el centre la defensa dels drets de les persones i la natura”.

Més informació de l’acció:

– Fotos: https://www.flickr.com/photos/mocvalencia/albums/72157659391741466

– Vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=zghbboqh9ve

 

Antimilitaristes – Moviment d’Objecció de Consciència València

info@mocvalencia.org // mocvalencia.org // @mocvalencia