Organitzacions demanen que es denegue l’atracada a Sagunt del carguer saudí amb armament

Compartir

ORGANITZACIONS SOCIALS REUNEIXEN SUPORTS CONTRA L’ATRACADA A SAGUNT D’UN  VAIXELL DE CÀRREGA SAUDITA AMB ARMES PER A LA GUERRA DEL IEMEN

Afirmen que el vaixell de càrrega transporta armament carregat als EUA i que en l’escala a Sagunt és possible que carregue armament espanyol pendent d’entregar.

Seguint les protestes que han acompanyat a aquests vaixells a Bilbao, Santander, Gènova i Le Havre, inviten la societat valenciana a que expresse el seu rebuig a l’ús de ports per a finalitats militaristes i als treballadors portuaris a que facen objecció de consciència i es neguen a col·laborar amb la guerra a Iemen

València, a 28 de novembre de 2019.- El dimarts 10 de desembre està previst que atraque a Sagunt el vaixell Bahri Abha, que molt probablement transporta armament carregat als EUA i també és possible que carregue armament espanyol en el port valencià, que serà utilitzat per l’Aràbia Saudita en la guerra del Iemen. És el que afirmen, baix el lema “La guerra comença ací”, organizaciones pacifistes, de suport a refugiats, sindicals, feministes, i de tota mena, que demanen en un manifest que no es permeta l’entrada a port del vaixell saudita per a no ser còmplices de sofriment de la població civil a Iemen que és objectiu habitual d’aquest tipus d’armament, com a denúncia l’ONU i organitzacions internacionals de DDHH .

Augmentant les sospites, la naviliera i els seus representants a Espanya s’han negat fins ara a revelar el contingut de la càrrega a preguntes de mitjans de comunicació. Les organitzacions signants demanen al Govern espanyol que verifique si la càrrega del Bahri Abha inclou armament i si l’objecte de l’escala a Sagunt és la càrrega d’armament espanyol. Si és així, aquestes organitzacions exigeixen que no es permeta l’entrada a port del vaixell saudita.

La iniciativa ha sigut promoguda inicialment pel veterà grup pacifista valencià antimilitaristes-moc, i ja compta amb desenes d’adhesions al manifest, d’organitzacions valencianes i de la resta de l’Estat.

El vaixell de càrrega de la naviliera estatal saudita Bahri, la ruta de la qual i pròxim port pot consultar-se en fonts d’informació obertes, com marinetraffic.com, realitza una travessia mensual des de ports de la costa Est dels EUA, on, segons experts en comerç d’armes i dades públiques de les duanes dels EUA, sol carregar armament comprat per la monarquia saudita a empreses estatunidenques, els majors proveïdors de l’armament saudita, que és transportat llavors en diferents vaixells de càrrega de Bahri cap a l’Aràbia Saudita per a ser emprat en la guerra del Iemen. Aquesta vegada el vaixell saudita té planejada una escala en el port de Sagunt que no estava programada inicialment, la qual cosa indueix a pensar que també carregarà mercaderies allà, i que podria ser armament espanyol pendent d’entregar.

Per aquestes organitzacions, aquesta aparent llibertat de moviments amb què es desplaça l’armament pel món contrasta inquietantment amb la terrible situació de les desenes de milions de persones refugiades, en la seua majoria a causa de les guerres on s’empra aquest armament, persones que busquen protecció i es troben amb tanques, concertines i mort en la mar, i lleis racistes.

La guerra que lliura l’Aràbia Saudita al Iemen amb armament estatunidenc i europeu contra les milícies huzíes secundades per l’Iran des de fa quatre anys, porta infligint un indicible sofriment a la població iemenita, com vénen constatant reiteradament les principals agències humanitàries i organitzacions de DDHH internacionals. Això ha portat als governs de Regne Unit, Noruega, Finlàndia, França i Alemanya a declarar una moratòria a la venda d’armament a l’Aràbia Saudita, moratòria que Espanya va decidir no secundar.

Les persones i organitzacions que subscriuen la declaració demanen que el govern autonòmic i els governs municipals es posicionen públicament amb claredat en contra de l’ús d’aquestes infraestructures civils per al transporte de material armamentístic, animen els treballadors encarregats de l’assistència i la càrrega i descàrrega al fet que exercisquen l’objecció de consciència per la pau negant-se a fer aquestes tasques, seguint l’exemple del bomber Ignacio Robles en el port de Bilbao, o la vaga dels estibadors del port de Gènova.

També demanen que se suspenga immediatament el comerç d’armes espanyol cap a països implicats en guerres, com l’Aràbia Saudita i  el progressiu desmantellament i reconversió de la indústria de la guerra. “És un fals dilema que hàgem de triar entre llocs de treball ací i morts i refugiats al Iemen i altres llocs”, afirmen.

Manifest “La Guerra Comença Ací”: http://bit.ly/PuertosSinArmas

antimilitaristes – moc
info@mocvalencia.org // mocvalencia.org // @mocvalencia