Multes pels activistes contra el comerç d’armes i arribada del mateix vaixell objecte de la protesta a Sagunt

Compartir

L’Autoritat Portuària de València (APV) multa amb 3000€ el grup d’ecopacifistes que van protestar contra el comerç d’armes en el port de Sagunt i permet l’atracada hui dia 15 del mateix buc saudita que va ser objecte de la protesta

NdP- València, 15 de desembre de 2020– L’APV; entitat pública dependent del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, ha enviat en els últims dies propostes de sanció a les sis persones que es van introduir en el port de Sagunt el 10 de desembre de 2019 per a protestar per l’atracada i càrrega en aquells moments del vaixell de bandera saudita Bahri Abha, que forma part de la flota de vaixells de càrrega que transporta rutinàriament armament sospitós de ser emprat en la guerra del Iemen. 

Al mateix temps, i malgrat les protestes, peticions de transparència i posicionaments contraris que aquestes activitats han generat, l’APV  i el Ministeri de Defensa permetran novament l’escala i possible càrrega de materials explosius del mateix vaixell en el port valencià, previsiblement hui dia 15.

Durant la setmana passada, l’Autoritat Portuària de València ha enviat notificacions de sanció de 500€ per accedir a “zones restringides del recinte portuari sense autorització prèvia” als i les participants en l’acció de desobediència civil noviolenta organitzada el 10 de desembre de l’any passat per Acció  Ecologista-Agró i Antimilitaristes-MOC per a denunciar l’ús del port de Sagunt en el circuit global del comerç d’armes cap a la guerra del Iemen. 

En aquesta acció cinc activistes d’Agró i Antimilitaristes acompanyades d’un periodista del mitjà Samaruc Digital, a qui també han emés sanció, es van introduir en el port de Sagunt vestint granotes grogues i portant pancartes amb “STOP WAR” i “LA GUERRA COMENÇA ACÍ”. A continuació, es van acostar a la zona on acabava d’atracar un dels vaixells de la naviliera saudita Bahri, el Bahri Abha, encarregada del transport d’armament des de ports dels EUA i Europa fins a l’Aràbia Saudita i Emirats Àrabs, la finalitat dels quals és el seu ús en la guerra que aquests països lliuren a Iemen.

No obstant això, quasi un any després d’aquesta acció, l’APV  del Ministeri de Transports esgrimeix inusualment la Llei de Ports de l’Estat i Marina Mercant (i no la Llei de Seguretat Ciutadana) uns pocs dies abans del termini de prescripció d’aquests fets, que segons la citada llei és de 12 mesos, per a intentar sancionar als i les activistes amb multes de 500€. D’haver-se aplicat la Llei de Seguretat Ciutadana, coneguda com a “llei mordassa”, els fets ja haurien prescrit.

El grup d’ecopacifistes  d’Antimilitaristes  i Agró ja ha anunciat que recorrerà les multes fins a arribar al contenciós-administratiu si és necessari.

A més, el mateix Ministeri que realitza aquestes propostes de sanció a l’activisme pacifista que assenyala les responsabilitats de l’Estat espanyol en els crims guerra a Iemen, ha tornat a autoritzar junt amb el Ministeri de Defensa una nova atracada i possible càrrega de material explosiu en el port de Sagunt hui 15 de desembre precisament del mateix vaixell que va ser objecte de les protestes fa un any, el Bahri Abha, segons s’ha pogut conéixer per la página d’informació marítima de la propia APV. 

El vaixell havia anunciat que la seua destinació era Gènova, però sorprenentment poc després de creuar l’Estret de Gibraltar l’ha canviat a Sagunt.  Davant aquesta notícia, com ja van fer fa un any, Acció Ecologista Agró i Antimilitaristes-MOC tornen a exigir, al costat dels centenars de persones i més de 70 organitzacions que van subscriure llavors la declaració “La guerra comença ací”, que no es permeta l’entrada a port del vaixell saudita per a no col·laborar ni ser còmplices de sofriment de la població civil a Iemen, que el govern autonòmic i els governs municipals es posicionen públicament amb claredat en contra de l’ús d’infraestructures civils per al transport i càrrega de material armamentístic.

La dues anteriors visites de vaixells de la companyia naviliera saudita Bahri, que pot operar en ports espanyols gràcies a la representació de la consignatària Bergé Marítitma, van provocar una gran polèmica que va incloure a més de l’àmplia difusió de la citada declaració i l’acció de desobediència civil en el port, posicionaments polítics crítics com el de l’Ajuntament de Sagunt, la vicepresidenta del Consell, Mònica Oltra, i preguntes parlamentàries en el Congrés dels Diputats formulades per ERC i per UP.

Segons dades de les duanes dels EUA i de l’ONU, la flota de Bahri , formada per set vaixells, ha estat transportant rutinàriament huit vegades a l’any armament cap a l’Aràbia Saudita i Emirats Àrabs procedent dels EUA (per valor de 1130 milions d’euros en 2018) i diferents països europeus, inclosa Espanya, fins fa ben poc, el cinqué proveïdor armamentístic dels països del Golf Pèrsic.

La guerra que lliura l’Aràbia Saudita i Emirats Àrabs a Iemen amb armament estatunidenc i europeu contra les milícies huzís recolzades per l’Iran des de fa cinc anys porta infligint un indicible sofriment a la seua població iemenita, com vénen constatant reiteradament les principals agències humanitàries i organitzacions de DDHH  internacionals.

Per això, des d’Antimilitaristes  i Agró, es denuncia l’ús reiterat del port de Sagunt, com a instal·lació civil per a finalitats materials, així com la desproporció de les multes i inusualitat del procés sancionador i s’exigeix la cancel·lació de l’inici dels expedients sancionadors.

Acció Ecologista-Agró // Antimilitaristes-MOC

Vídeo de la acción: https://www.youtube.com/watch?v=-ktN8kH3IHI

Manifiesto “La Guerra Empieza Aquí”: http://bit.ly/PuertosSinArmas


ACTUALITZACIÓ 25 DE MARÇ DE 2022

Hacemos frente a la #Burorrepresion. Acció Ecologista Agró y Antimilitaristes-MOC seguimos litigando contra los 3000€ en multas que la Autoridad Portuaria de València quiere imponer a los pacifistas y al periodista que entraron en diciembre de 2019 en el puerto de Sagunto para protestar contra la nueva escala de un buque traficante de armas de la naviera saudí Bahri que transporta rutinariamente armamento desde las factorías de EEUU, Canadá y Europa hacia Arabia Saudí y Emiratos Árabes Unidos y que por tanto podría ser usado en la guerra de Yemen.

Presentaremos en los próximos días recursos a la sala de lo contencioso-administrativo de Tribunal Superior de Justicia de la Comunitat Valenciana contra la resolución sancionadora de la Autoritat Portuària de València.